Welkom bij Alpha Hondenschool

Alpha Hondenschool Meppel is een hondenschool en gedragscentrum. Wij zijn al ruim 25 jaar (v.a. 1994) actief met diverse hondencursussen op het gebied van puppysocialisatie, opvoeding en hondensport. Onze hondentrainingen worden gegeven aan de Sportpark Koedijkslanden in Meppel. Van april t/m september trainen wij op het terrein van de Meppeler IJsvereniging (ijsbaan) en van oktober t/m maart trainen wij op het honkbalterrein van de Blue Devils.

Zo kunt u bij ons terecht voor o.a.

1

Puppy-Inloop

2

Dog Jumping

3

Speuren

4

Gehoorzaamheid

5

Privétraining

6

Probleemgedrag

Wij werken geheel onafhankelijk en zijn daardoor aan geen enkele methode gebonden. Wat hier het voordeel van is, is dat we de mogelijkheid hebben om de juiste begeleiding aan te meten bij u en uw hond.

In de loop van de jaren hebben wij ervaren dat geen enkele hond of baas gelijk is, sterker nog elke baas-hondcombinatie is anders. Bij Alpha Hondenschool krijgt iedere baas-hondcombinatie dan ook begeleiding bij het vinden van een manier van trainen die het beste bij hen past, om zo het gewenste eindresultaat te behalen.

Alle medewerkers van onze hondenschool zijn professioneel opgeleide instructeurs met zeer veel praktijkervaring die u met veel gedrevenheid zullen begeleiden tijdens één van onze cursussen.

Wij hopen u van harte welkom te kunnen heten tijdens een van onze cursussen.

Het Alpha Team

Prijzen

Tarieven van 2024

Roteer scherm voor een betere weergave

Puppy Extra Informatie Prijs
Puppy-inloop Losse les €15,-
Gehoorzaamheid
Basiscursus 10 lessen
(incl. examen)
€175,-
Vervolgcursus I 10 lessen
(incl. examen)
€175,-
Vervolgcursus II 10 lessen
(incl. examen)
€175,-
Opfriscursus Idem basiscursus(2e keer)
(incl. examen)
€95,-
Hondensport
Dog-jumping 10 lessen, les á 1 uur €125,-
Hoopers 8 lessen, les á 45 min €125,-
Sport & Spel 8 lessen, les á 1 uur €125,-
SHH (sociale huishond) 10 lessen, les á 1 uur €150,-
Speuren 8 lessen, les á 1 uur €125,-
Advies & Begeleiding Aanmelden
Advies aan huis ± 1 uur €80,-
Privébegeleiding intake ± 1 uur €80,-
Advies op hondenschool ± 30 min €40,-
Privébegeleiding vervolg ± 30 min €40,-
* Extra kosten
Km-vergoeding buiten Meppel Per km €0,35,-

Trainingslocatie

Van april t/m september trainen wij op de ijsbaan in Meppel.

Van oktober t/m maart trainen wij op het terrein van de honkbalvereniging Blue Devils in Meppel.

Trainingslocatie

Zomerperiode

IJsbaan Meppelen IJsclub
Sportpark Koedijkslanden 2
7941 PA Meppel

Trainingslocatie

Winterperiode

Honkbalvelden S.V. Blue Devils
Sportpark Koedijkslanden 4
7941 PA Meppel

Losloopgebieden

Wij hebben de leukste losloopgebieden uit de regio voor je verzameld op deze pagina.

Wanneer jij nog een andere mooie honden losloop route weet die er niet bij staat of een aanvulling weet voor de genoemde routes, laat het ons dan weten via info@alphameppel.nl.

Dan zullen wij deze er bij plaatsen!

Boswachterij Exloo

In Boswachterij Exloo zijn 3 grote losloopgebieden. Honden mogen hier het hele jaar loslopen, mits zij goed luisteren en niet achter het wild aan gaan. Boswachterij Exloo is onderdeel van de Hondsrug en bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met heide en stuifzanden. Klik op de blauwe op deze website voor een plattegrond van deze losloopgebieden.

Voor het bovenste losloopgebied kan je parkeren bij parkeervak 180 aan de Oosterweg in Ees (pal achter en iets ten noorden van het Land van Bartje). Vanaf deze parkeerplaats start de wat langere blauwe Stormroute (5 km). Let op: deze route gaat voor een deel door aanlijngebied. Wil je dit liever niet, dan kan je beter gewoon je eigen route kiezen.

Voor het middelste en tevens kleinst losloopgebied (boven en achter camping De Zeven Heuveltjes) kan je parkeren op de parkeerplaats bij vak 130 en 138 langs de Bodenweg in Ees. Zie de marker op de kaart. Vanaf deze parkeerplaats start de gele Dennenbosroute (2,5 km) waar honden de gehele route los mogen.

Voor het onderste gebied (dit ligt in de “V” tegen de noordwestrand van Exloo aan) kan je parkeren op de parkeerplaats bij Hunebed D30, op het stuk waar het Bodenpad in Ees over gaat in de Boslaan te Exloo. Als je een beetje zigzagt, zijn alle drie de losloopgebieden per gebied groot genoeg voor een wandeling van een klein uur. Maak je liever een langere wandeling en vind je het niet erg om je hond tussendoor even aan de lijnen? Dan kan je een eindeloos lange boswandeling maken door van het ene naar het andere losloopgebied te wandelen.

Handige links:

Boswachterij Exloo

Stormroute (5km)

Dennenbosroute (2,5km)

Boswachterij Ruinen

Boswachterij Ruinen (1140 ha) is Drenthe in het klein; uitgestrekte bossen, afgewisseld met vennen, heide en stuifzand.

Het gebied ligt tussen Hoogeveen en Meppel in zuidwest Drenthe. In de boswachterij zijn twee losloopgebieden aangewezen voor honden.

De eerste ligt bij de parkeerplaats aan de Koekangerveldweg in Ruinen en de tweede ligt bij parkeerplaats Het Bovenveen aan de Ruinerweg in Echten (postcode 7932 PD).

Handige informatie:

Boswachterij Ruinen

Onze vaste wandellocatie voor de eerste zondag van de maand!

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst (940 ha), ook wel het Staphorsterbos genoemd, is een groot, gevarieerd bosgebied met heide en vennen. In 2011 heeft Staatsbosbeheer in het zuidwesten van het bos (nabij Staphorst) een speciaal losloopgebied aangewezen (zie afbeelding). Honden mogen hier het hele jaar los, mits ze bij je in de buurt blijven en niet jagen.

In de Gurbepoel (net buiten het losloopgebied) kan je hond heerlijk zwemmen.

Een tweede optie is om de Natte Neuzenroute te volgen. Deze losloop-route start vanaf de parkeerplaats net ten zuiden van de recreatieplas “De Zwarte Dennen”, aan de overkant (de oostkant) van de Vijverweg. De Natte Neuzenroute (lengte onbekend) wordt aangegeven met oranje-gele paaltjes met daarop de pootafdruk van een hond. In de rest van het bos zijn honden welkom, mits aangelijnd. Is je hond een jager, kies dan liever een ander losloopgebied. Je loopt dan namelijk het risico op een bekeuring.

Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats aan het begin van de Kampweg in Punthorst (zijstraat van de Mr. J.B. Kanlaan, adres navigatie: Mr. J.B. Kanlaan 1) of halverwege de Vijverweg op de parkeerplaats van Recreatieterrein Zwarte Dennen.

Drents Friese Wold - Noord
Het Nationaal Park Drents Friese Wold (6100 ha) bestaat uit Boswachterij Appelscha (Friesland) en Boswachterij Smilde (Drenthe). Honden mogen het hele jaar los in het gebied boven Diever, het gebied onder Appelscha en het gebied ten westen van Hoogersmilde. Deze omschrijving gaat over het losloopgebied onder Appelscha.

Het losloopgebied onder Appelscha bestaat eigenlijk uit twee losse losloopgebieden die met elkaar worden verbonden via een wandelroute met de naam ‘Natte neuzeroute’ (6,5 km). Het startpunt van deze route ligt bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha. Hier is tevens een restaurant en er starten diverse korte en lange wandelingen, waaronder de 2 km lange (rolstoelvriendelijke) familiewandeling.

Het nadeel van de ‘Natte neuzenroute’ is dat je onderweg twee keer een drukke autoweg (N381) over moet steken. Een aantal bezoekers heeft aangegeven dit geen veilige situatie te vinden. Daarom raden wij aan om te kiezen voor een van beide losloopgebieden en daar vervolgens een wandeling te maken.

Het grootste van de twee losloopgebieden ligt ten oosten van de N381. Dit gebied is dermate van omvang, dat je er gemakkelijk 1,5 tot 2 uur kunt wandelen zonder een (drukke) weg over te hoeven steken. Voor dit gebied kan je het best parkeren bij Restaurant De Bosberg of bij recreatieterrein De Bongerd.

Beide locaties liggen langs De Bosberg (dit is de naam van de weg). Vanaf de recreatieterrein De Bongerd (volg de bordjes vanaf De Bosberg) starten twee leuke wandelroutes van resp. 4,7 km (geel) en 4,8 km (blauw).

Het kleinere losloopgebied ligt aan de westkant van de N381 en heeft als belangrijkste trekpleister het mooie Canadameer. In de zomermaanden zijn het Canadameer en de strandjes eromheen verboden voor honden, maar in de wintermaanden (van 1 oktober tot 1 mei) mogen honden hier naar hartelust spelen, stoeien en natuurlijk zwemmen.

Parkeren kan bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha (aan de rand van het losloopgebied) of op parkeerplaats Aekingermeer (vlakbij het Canadameer). Adres navigatie; Canadameer 3, Elsloo.

Klik voor de exacte locatie van de losloopgebieden op de kaart-link op deze pagina van Staatsbosbeheer.

Handige informatie:

Website Drents Friese Wold

Hondenfolder Drents Friese Wold

Website Staatsbosbeheer

Restaurant De Bosberg

Drents Friese Wold - Oost

Het Nationaal Park Drents Friese Wold (6100 ha) bestaat uit Boswachterij Appelscha (Friesland) en Boswachterij Smilde (Drenthe). Honden mogen het hele jaar los in het gebied boven Diever, het gebied onder Appelscha en het gebied ten westen van Hoogersmilde.

Zie de hondenlosloopkaart op de site van staatsbosbeheer (onderaan bij de linkjes) voor de exacte locatie en grenzen van alle gebieden. Deze omschrijving gaat over het gebied ten westen van Hoogersmilde.

De Noordelijke Veldhuizen Wandeling (4 km) gaat voor een groot deel door het losloopgebied en je hond mag hier vrijwel overal los. Deze natuurwandeling (met informatiebordjes) gaat afwisselend door open en dichter begroeide delen van het bos en biedt verrassende doorkijkjes en vergezichten. Op een van de open plaatsen kom je bijzondere runderen tegen (hier moet de hond even aan de lijn). Een leuke wandeling die zeker de moeite waard is.

Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Bosweg (navigatie: huisnummer 27A). Vanaf Hoogersmilde gezien, ligt het losloopgebied aan de rechterkant (noordkant) van de weg. Langs de Bosweg vind je diverse leuke horecagelegenheden.

Klik voor de exacte locatie van alle drie de losloopgebieden op de kaart-link op deze pagina van Staatsbosbeheer.

 

Handige informatie:

Website Drents Friese Wold

Hondenfolder Drents Friese Wold

Website Staatsbosbeheer

Noordelijke Veldhuizen Wandeling

Drents Friese Wold - Zuid

Het Nationaal Park Drents Friese Wold (6100 ha) bestaat uit Boswachterij Appelscha (Friesland) en Boswachterij Smilde (Drenthe).

Honden mogen het hele jaar los in het gebied boven Diever, het gebied onder Appelscha en het gebied ten westen van Hoogersmilde. Zie ook de hondenlosloopkaart (bij de linkjes) op de site van staatsbosbeheer.

Voor het losloopgebied boven Diever kan je parkeren bij het bezoekerscentrum aan de Bosweg 2a in Diever. In het dorp (dit ligt op loopafstand) vind je diverse leuke horecagelegenheden, waaronder ‘t Nieuwscafé. Honden zijn hier welkom.

Als je wilt, is het mogelijk om een ANWB Hondenwandeling te maken van 13, 18 of 23 km. Zie de link onderaan.

Klik voor de exacte locatie van de losloopgebieden op de kaart-link op deze pagina van Staatsbosbeheer.

 

Handige informatie:

Website Drents Friese Wold

Hondenfolder Drents Friese Wold

Website Staatsbosbeheer

ANWB Hondenwandelingen (13, 18 en 23km)

Dwingelderveld Lheederzand

Nationaal Park Dwingelderveld (4000 ha) bij Dwingeloo bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden. Honden mogen in drie delen van dit natuurgebied loslopen. Deze omschrijving gaat over losloopgebied het Lheederzand. Met een oppervalk van ca. 120 ha is dit de grootste van de drie. De andere losloopgebieden liggen bij Spier (12 ha) en Beilen (8 ha).

Het Lheederzand ligt ten zuidoosten van Dwingeloo, pal onder het plaatsje Lhee. Het losloopgebied bestaat voornamelijk uit (gemengd) bos en is groot en afwisselend genoeg voor een lange, avontuurlijke wandeling met je hond.

Parkeren kan o.a. op de parkeerplaats aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk in Lhee (Dwingeloo), net voorbij Kampeerterrein De Olde Bargen. Een andere optie is om te parkeren bij informatiecentrum Lhee van Staatsbosbeheer – in de westhoek van het losloopgebied. Adres: Achter ‘t Zaand 1 in Lhee.

Vanaf de parkeerplaats bij het informatiecentrum starten diverse wandelroutes, waaronder een wandelroute met rode paaltjes (2,5 km) die binnen de grenzen van het losloopgebied blijft.

Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de Oude Hoogeveensedijk start de (witte) “Telescoopwandeling” (4 km, gaat voor een groot deel door aanlijngebied). Deze wandeling brengt je o.a. langs de oude radiotelescoop (waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving) en langs het Smidsveen. Wil je je hond liever niet aanlijnen, dan raden we je aan om de rode route te wandelen of om lekker door het bos te struinen en je eigen weg te kiezen.

Het losloopgebied is groot genoeg voor lange wandelingen, maar let onderweg wel goed op de bordjes. Als je hond los loopt buiten de grenzen van het losloopgebied, dan loop je kans op een boete van ruim 60 euro.

Handige links:

Website Nationaal Park Dwingelerveld

Kaart losloopgebied Lheederzand

Informatie Staatsbosbeheer

Dwingelderveld Noord

Nationaal Park Dwingelderveld (4000 ha) bij Dwingeloo bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden. Honden mogen in drie delen van dit Nationaal Park loslopen. Deze omschrijving gaat over de kleinste van de drie losloopgebieden (grofweg zo’n 400 x 400 meter), met leuke, smalle slingerpaadjes.

Losloopgebied Dwingelderveld Noord ligt, zoals de naam al zegt, in het uiterste noorden van het natuurpark, vlak onder het plaatsje Smalbroek (gemeente Beilen). Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats aan Smalbroek (naam van de straat) ter hoogte van nummer 46 (camping Boszicht).

Let goed op de bordjes, want als je je hond los laat lopen buiten de grenzen van het losloopgebied, dan loop je kans op een boete van ruim 60 euro!

Handige informatie:

Website Nationaal Park Dwingelderveld

Kaart met losloopgebieden Dwingelderveld

Informatie Staatsbosbeheer

Dwingelderveld Oost

Nationaal Park Dwingelderveld (4000 ha) bij Dwingeloo bestaat uit bossen, akkers, stuifzanden en heidevelden. Honden mogen in drie delen van dit gebied loslopen.

Deze omschrijving gaat over het losloopgebied in het oosten van Dwingelderveld, ten westen van het plaatsje Spier. Het losloopgebied is groot genoeg voor een wandeling van een klein uur (ongeveer 600 x 600 meter) en bestaat voornamelijk uit (gemengd) bos met mooie, natuurlijke zandpaden.

Door het losloopgebied loopt tevens een verhard mindervalidenpad (blauwe route – 2,5 km) met informatiebordjes (bij het Blanke Veen moeten honden aan de lijn).

Parkeren kan bij het Orientatiecentrum Dwingelderveld aan de Oude Postweg 12 in Spier. Vanaf deze parkeerplaats kan je verschillende ANWB-hondenwandelingen maken, variërend van 2,5 tot 29 km (let op, deze gaan voor een groot deel door aanlijngebied!). Het Orientatiecentrum heeft een kiosk, een informatieruimte en een horecavoorziening waar je terecht kunt voor een hapje en/of drankje.

Let goed op de bordjes, want als je je hond los laat lopen buiten de grenzen van het losloopgebied, dan loop je kans op een boete van ruim 60 euro!

Handige informatie:

Website Nationaal Park Dwingelderveld

Informatie Staatsbosbeheer

Kaart met losloopgebieden Dwingelderveld

PDF met ANWB-hondenwandeling

Gietenerveld

Het Gietenerveld is onderdeel van Boswachterij Gieten-Borger (2900 ha). Het bosgebied met heideveldjes en vennetjes aan de zuidwest kant van Gieten heeft Staatsbosbeheer aangewezen als hondenlosloopgebied.

Honden mogen hier rennen, spelen en zwemmen in de driehoek Gieterveldweg, Verlengde Asserstraat en Staatsbos tot aan bungalowpark De Kremmer.

Parkeren kan o.a. aan de Staatsbos. Je staat dan meteen midden in het losloopgebied.

Handige informatie:

Website Boswachterij Gieten-Borger

Heidemeer Heerenveen

Recreatiegebied De Heide, ten zuidwesten van Heerenveen, heeft een groot meer waar honden heerlijk kunnen zwemmen. Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden overal loslopen, met uitzondering van het begrazingsgebied. Na 1 april mogen honden niet meer op het zandstrand komen, maar in de rest van het gebied mogen honden het hele jaar los. Er is genoeg gelegenheid om op andere plaatsen te water te gaan. Wat opvalt is het schone en kristal heldere water. Ideaal om de hond lekker te laten zwemmen en als het warm is af te laten koelen.

Een wandeling rond het meer is ongeveer 4 km en gaat deels door een woonwijk. Parkeren kan (gratis) op de parkeerplaats van het recreatieterrein aan De Dreef.

Vanaf de parkeerplaats loop je door het hek aan de kant van de doorgaande weg. Daarna ga je bij de 2e kruising links. Je kunt hier heerlijk struinen. Als je het pad volgt kom je aan de overkant van het Heidemeer bij Eetcafé de Stal.

Holtingerveld te Havelte

Honden mogen het hele jaar los op grote delen van het Holtingerveld in Havelte. Het Holtingerveld heeft een prachtig oerlandschap dat bestaat uit heide, vennen, bos, stuifzand, heuvels en hunebedden.

De plek om te starten is de Poort Holtingerveld aan de Van Helomaweg 14. Hier vind je niet alleen volop parkeergelegenheid, maar ook een kinderspeelplaats, een keientuin en de schaapskooi van de Holtinger schaapskudde. Vanaf de parkeerplaats loop je zo met je hond het losloopgebied in.

In Holtingerveld zijn meerdere hondenlosloopgebieden ingericht, compleet met wandelroutes die deze losloopgebieden verbinden. Hondenbezitters zijn van harte welkom in het Holtingerveld, mits de honden buiten de losloopgebieden en de verbindende paden netjes aan de lijn blijven.

Vanaf de Poort Holtingerveld leiden drie bewegwijzerde routes het gebied in:

  • Hunebedroute (2.2 km, rode pijlen)
  • IJsroute (5 km, blauwe pijlen)
  • Oorlogroute (8.3 km, groen pijlen) Let op, bovengenoemde wandelroutes gaan (deels) door aanlijngebied.

Op de site van het Holtingerveld (zie de link hieronder) vind je meer informatie over de wandelroutes, losloopgebieden en tref je een overzichtskaart met daarop alle parkeerterreinen.

Handige informatie:

Website Holtingerveld

Kaart met losloopgebieden

Kuinderbos te Luttelgeest

Het Kuinderbos (1200 ha) is het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder. In het westelijk deel van het Kuinderbos mogen honden loslopen. Hier is ook een ‘natte neuzen’-route uitgezet. De route komt langs een groot speelveld met een klein zwemstrandje.

Parkeren kan (gratis) op de P-plaats aan de Schansweg of bij Restaurant de Wipkip (honden welkom) aan de Kuinderweg 52 in Luttelgeest.

Wythmenerplas Zwolle

Bij de Wythmenerplas in Zwolle mogen honden loslopen tussen 1 oktober en 1 april. Gedurende de zomermaanden zijn honden hier helaas niet meer toegestaan. Ook niet aan de lijn. De Wythmenerplas ligt ten zuidoosten van Zwolle en is eenvoudig te bereiken via de A28.

Je wandelt in ongeveer drie kwartier rond de plas, tenzij je hond een echte waterrat is. Trek in dat geval maar een paar uur uit voor de wandel-zwem-wandeling.

Parkeren kan (gratis) op de tweede grote parkeerplaats bij de plas. Adres navigatie: Zalneweg in Zwolle (voorbij de golfclub op nummer 75).