Cursusaanbod

Speuren

Speuren is voor honden een leuke maar vermoeiende bezigheid die vaak wordt onderschat. De hartslag van honden die aan het speuren zijn gaat flink omhoog en ze moeten zich sterk concentreren op hun taak. Dat brengt met zich mee dat er het een en ander van de geestelijke en mentale capaciteit van de hond wordt gevraagd. Het is een kwestie van het leren gebruiken van het al aanwezige vermogen om geuren waar te nemen en te analyseren. Speuren is fysiek niet belastend en geschikt voor jonge honden, onzekere honden, drukke honden, oudere honden en honden met een fysieke beperking. Speuren is zeer dier en mensvriendelijk.

Speuren bestaat in diverse disciplines, wij bij Alpha Hondenschool maken hier een mix van. We zullen vooral sleepsporen uitleggen, maar we gaan ook een stukje praktijk-speuren doen om de afwisseling hoog te houden. Speuren moet in onze ogen vooral leuk zijn voor baas en hond en vooral zonder strakke regels.

Naast het volgen van een geurspoor kun je de neus van je hond ook aan het werk zetten om verstopte voorwerpen te vinden. Dit vinden honden een fantastisch spel en je traint zo de neus van je hond. Vrij zoeken kan je overal doen, zelfs in je tuin of woonkamer!

Elke hond kan speuren of zoeken; het reukvermogen van honden is echt enorm en verbaasd ons telkens weer. Veel mensen vinden het soms best vervelend dat de hond overal maar snuffelt, dus laten we ons hier niet aan ergeren maar juist van deze kwaliteiten gebruik maken en hier veel plezier aan beleven!

Onze speuractiviteiten vinden plaats op verschillende locaties, zoals in Steenwijk, Darp, Havelte, Havelterberg etc.

De cursusdag voor het speurwerk is zaterdagochtend. (8 lessen)

Cursusaanbod

Dog Jumping

Wat is Dog Jumping?
Jumping is afkomstig uit de behendigheid, ook wel agility genoemd. Alleen bij Jumping doen alle raakvlak-toestellen (wip. a-schutting en kattenloop) niet mee en hierdoor bestaat het parcours alleen uit hoogte sprongen, tunnels, slurven en paaltjes. Echt een snelheidsparcours! Uw hond zal rennen, duiken en springen allemaal op uw aanwijzingen, maar vooral heel veel plezier beleven!

Wat leer je in deze cursus?
Gedurende 10 lessen gaan we jouw hond de basis van alle toestellen veilig aanleren. Het is van groot belang dat alle honden leren om op jouw commando/aanwijzing het juiste toestel te nemen. De veiligheid van de hond ligt in jouw handen, dus leren de baasjes ook hoe je de hond op een goede en veilige manier aanstuurt. Uiteindelijk willen we bereiken dat de honden een parcours kunnen lopen op de aanwijzingen van de baas.

Voor wie is deze cursus geschikt?
Eigenlijk voor elke baas en hond die het leuk vinden om samen bezig te zijn. Ook jonge honden (vanaf 6 maanden) mogen deelnemen aan deze cursus. De hoogte van de toestellen en snelheid van baas en hond liggen nog laag, het draait in deze cursus voornamelijk om het aanleren van toestellen en de juiste handling van de begeleider. Het is dus niet belastend voor het lichaam van een jonge opgroeiende hond, vanaf de gevorderde groep gaan we de moeilijkheidsgraad en snelheid verhogen

Uiteraard zijn er wel een paar punten die er voor kunnen zorgen dat je niet kan deelnemen:

  • Je hond moet in goede fysieke gezondheid zijn.
  • Honden die direct weglopen als de riem er af gaat zullen eerst aan de gehoorzaamheid moeten werken.
  • Je hond moet sociaal zijn naar andere honden.
  • Beheersing van de basiscommando’s is wel erg fijn. (zit, af, wacht, blijf en hier)
  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen mee doen, maar wel onder begeleiding van een ouder.

Wanneer de bovenstaande punten geen punt zijn…. schrijf je dan in voor deze geweldige hondensport! Twijfel je of jouw hond geschikt is? Neem gerust even contact op!