Cursusaanbod

Speuren

Speuren is voor honden een leuke maar vermoeiende bezigheid die vaak wordt onderschat. De hartslag van honden die aan het speuren zijn gaat flink omhoog en ze moeten zich sterk concentreren op hun taak. Dat brengt met zich mee dat er het een en ander van de geestelijke en mentale capaciteit van de hond wordt gevraagd. Het is een kwestie van het leren gebruiken van het al aanwezige vermogen om geuren waar te nemen en te analyseren. Speuren is fysiek niet belastend en geschikt voor jonge honden, onzekere honden, drukke honden, oudere honden en honden met een fysieke beperking. Speuren is zeer dier en mensvriendelijk.

Speuren bestaat in diverse disciplines, wij bij Alpha Hondenschool maken hier een mix van. We zullen vooral sleepsporen uitleggen, maar we gaan ook een stukje praktijk-speuren doen om de afwisseling hoog te houden. Speuren moet in onze ogen vooral leuk zijn voor baas en hond en vooral zonder strakke regels.

Naast het volgen van een geurspoor kun je de neus van je hond ook aan het werk zetten om verstopte voorwerpen te vinden. Dit vinden honden een fantastisch spel en je traint zo de neus van je hond. Vrij zoeken kan je overal doen, zelfs in je tuin of woonkamer!

Elke hond kan speuren of zoeken; het reukvermogen van honden is echt enorm en verbaasd ons telkens weer. Veel mensen vinden het soms best vervelend dat de hond overal maar snuffelt, dus laten we ons hier niet aan ergeren maar juist van deze kwaliteiten gebruik maken en hier veel plezier aan beleven!

Onze speuractiviteiten vinden plaats op verschillende locaties, zoals in Steenwijk, Darp, Havelte, Havelterberg etc.

De cursusdag voor het speurwerk is zaterdagochtend. (8 lessen)

Cursusaanbod

Behendigheid

Wat is Behendigheid?

Behendigheid is een parcoursport, ook wel agility genoemd, waarbij je samen met je hond diverse parcoursen gaat lopen met een variatie aan toestellen. Echt een teamsport tussen baas en hond waarbij de hond diverse toestellen neemt op aansturing van de handler.

Het parcours bestaat uit hoogte sprongen, tunnels, slurven, paaltjes en natuurlijk de raakvlak toestellen kattenloop, wip en A-schutting.

Uw hond zal rennen, duiken en springen allemaal op uw aanwijzingen, maar vooral heel veel plezier beleven!

Wat leer je in deze cursus?
Gedurende 10 lessen gaan we jouw hond de basis van alle toestellen veilig aanleren. Het is van groot belang dat alle honden leren om op jouw commando/aanwijzing het juiste toestel te nemen. De veiligheid van de hond ligt in jouw handen, dus leren de baasjes ook hoe je de hond op een goede en veilige manier aanstuurt. Uiteindelijk willen we bereiken dat de honden een parcours kunnen lopen op de aanwijzingen van de baas.

Voor wie is deze cursus geschikt?
Eigenlijk voor elke baas en hond die het leuk vinden om samen bezig te zijn. Ook jonge honden (vanaf 6 maanden) mogen deelnemen aan deze cursus. De hoogte van de toestellen en snelheid van baas en hond liggen nog laag, het draait in deze cursus voornamelijk om het aanleren van toestellen en de juiste handling van de begeleider. Het is dus niet belastend voor het lichaam van een jonge opgroeiende hond, vanaf de gevorderde groep gaan we de moeilijkheidsgraad en snelheid verhogen

Uiteraard zijn er wel een paar punten die er voor kunnen zorgen dat je niet kan deelnemen:

  • Je hond moet in goede fysieke gezondheid zijn.
  • Honden die direct weglopen als de riem er af gaat zullen eerst aan de gehoorzaamheid moeten werken.
  • Je hond moet sociaal zijn naar andere honden.
  • Beheersing van de basiscommando’s is wel erg fijn. (zit, af, wacht, blijf en hier)
  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen mee doen, maar wel onder begeleiding van een ouder.

Wanneer de bovenstaande punten geen punt zijn…. schrijf je dan in voor deze geweldige hondensport! Twijfel je of jouw hond geschikt is? Neem gerust even contact op!

Cursusaanbod

Hoopers

Wat is Hoopers?
Hoopers is een super leuke hondensport die steeds populairder wordt.  Bij hoopers leer je je hond op afstand door een parcours heen te sturen door middel van jouw stem- en lichaamsaanwijzingen. Het parcours kan bestaan uit poortjes (hoops), tunnels, tonnen en of hekjes. Alle toestellen worden eerst apart aangeleerd waarbij jouw hond leert op afstand van jou te werken. Hoopers biedt voor jouw hond naast fysieke ook een mentale uitdaging. Terwijl hij het parcours aflegt, moet hij leren om op jouw commando te reageren en de juiste route te volgen. Dit helpt hem om  zijn concentratie en focus te verbeteren.

Workshop
In de beginners workshop leer je de basisoefeningen en ga je aan de slag met het op afstand (vooruit) werken en wendingen. Aan het einde van de workshop kunnen jullie al een klein parcours afleggen. Een heel leuke hondensport waarbij je samen plezier hebt en actief bezig bent.

Kijk in ons aanbod wanneer er weer een workshop start!

Cursus voor beginners
Tijdens de cursus ga je bezig met het aanleren van de toestellen en het stap voor stap uitbreiden van de toestelcombinaties en de onderlinge afstand. Daarnaast gaan we aan het werk met de startpositie en de verschillende commando’s. Een geweldige manier om de band tussen jou en jouw hond te versterken. Je werkt niet alleen aan de fysieke gezondheid van jouw hond, maar ook aan jullie onderlinge communicatie en samenwerking. Je leert elkaar beter te begrijpen en het versterkt het vertrouwen tussen jullie,

Kijk in ons aanbod wanneer er weer een cursus start!

Voor wie is het geschikt?
Hoopers is geschikt voor heel veel honden, jong en oud. Voor de workshop is 6 maanden de minimale leeftijd. Verder is het fijn als de hond de basisoefening van
wacht/blijf al kent en dat hij van de lijn af kan werken.

Benodigdheden
Veel kleine voertjes, favoriete speeltje en een kleedje.

Ook is het een ideale combinatie voor hondensporten zoals Dogjumping of Agility! Leer met Hoopers je hond op afstand te sturen zodat jij als handler sneller kan zijn binnen volwaardige parcoursen.

Uiteraard zijn er wel een paar punten die er voor kunnen zorgen dat je niet kan deelnemen:

  • Je hond moet in goede fysieke gezondheid zijn.
  • Honden die direct weglopen als de riem er af gaat zullen eerst aan de gehoorzaamheid moeten werken.
  • Je hond moet sociaal zijn naar andere honden.
  • Beheersing van de basiscommando’s is wel erg fijn. (zit, af, wacht, blijf en hier)
  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen mee doen, maar wel onder begeleiding van een ouder.

Wanneer de bovenstaande punten geen punt zijn…. schrijf je dan in voor deze geweldige hondensport! Twijfel je of jouw hond geschikt is? Neem gerust even contact op!