Alpha Meppel
voor de juiste opvoeding van uw hond!

Bijna 50 % van de honden in Nederland is te dik, steeds meer honden ontwikkelen diabetes. Nare feiten… Hoe komt dit? Maar nog belangrijker: Wat kun je als hondeneigenaar hier nou zelf aan doen?

Ten eerste is ons beeld van een “gezonde” hond de laatste jaren nogal veranderd. We vinden een labrador die goed op gewicht is mager… en eentje die we mooi vinden is toch zeker een kilo of 5 te zwaar. Een kilo of 5, op een hond van laten we zeggen 30 kg is vergelijkbaar met een vrouw van 60 kg die 10 kg te zwaar is… Dat is best veel!

 

 

Het loont in dit geval om eerlijk te zijn tegenover jezelf. Een grote hond met overgewicht krijgt vroeg of laat last van zijn gewrichten. Zonde, aangezien we zo veel moeite doen om honden zonder gewrichtsproblemen te fokken.

De eerste stap is dus om je te verdiepen in wat een echt gezond gewicht is voor jouw hond. Afhankelijk of het een reu of teef is, de leeftijd en hoe hoog de hond is, bepaal je zijn ideale gewicht. Een goede dierenarts kan je hier ook zeker bij helpen, vraag hem wel om eerlijk en kritisch te zijn.

Vooralsnog is een hond mooi op gewicht als er een taille te zien is, en er een dunne laag vet over de ribben heen ligt. Die laag is dun, als je de ribben goed kan voelen zonder veel druk te zetten.

Nu, de conclusie is dat je hond wat te zwaar is. Wat doe je dan?

Voor de hand ligt het antwoord: Geen bijvoeding meer geven. Ongemerkt krijgen onze viervoeters heel wat extra kcal te verstouwen door alle botjes, kauwstaafjes, koekjes en beloningssnoepjes. We zijn ons hier vaak helemaal niet bewust van.

Minder voeren, zal het antwoord zijn van veel van jullie. Dat zou een oplossing kunnen zijn als de hond maar iets te zwaar is. Het tijdelijk geven van 10% minder voeding kan dan het probleem simpel oplossen. Maar wat doe je als de hond in kwestie bijna 20% te veel weegt?

Minder eten geven heeft in dat geval geen zin. Als je hem minder eten geeft geef je hem ook minder vitamines en mineralen, en dat zorgt op de langere termijn voor een tekort. Ook het  minderen van de voeding als je wel bijvoeding blijft geven zorgt voor een “scheef” menu en tekorten.

 

Dit gebeurd ook als je je hond bijvoorbeeld sperziebonen bij zijn eten geeft. Hij mist dan een deel van zijn essentiële voedingsstoffen en zal hier niet gezonder van worden. Los van alle andere bezwaren die er kleven aan het geven van sperziebonen.

Van groot belang is het om een hond met overgewicht een passende voeding te geven. Een voeding die er voor zorgt dat hij geleidelijk gezond af kan vallen, fitter kan worden en op gewicht kan blijven. Welke voeding dat is? Een voeding die er voor gemaakt is om af te vallen. De hoeveelheid vitamines, mineralen en kcal zijn aangepast in deze voeding. Welke precies? Dat verschilt per hond, per ras, per baas. En als je hond serieus overgewicht heeft zou ik ook hulp inschakelen van een dierenarts of voedingsdeskundige. Gewoon om zeker te zijn dat het goed gaat.

(bron: Lotte's Logica)

ALPHA MEPPEL / NATURA

De gezelligste hondenschool & dierenwinkel van Drenthe!

Het adres voor Puppycursus, Gehoorzaamheid, Hondensport, Gedragsbegeleiding en Natuurlijke Diervoeding.

CONTACT

Molenstraat 28                            7941 AW Meppel

0522-242343 info@alphanatura.nl

06-24949791 info@alphameppel.nl

 

KEURMERK

Find Us On Facebook

facebook!