Alpha Meppel
voor de juiste opvoeding van uw hond!

Als je ergens door de bomen het bos niet meer kan vinden, dan is dat wel in de diervoeding! Zeker als je de hoeveelheid merken hondenvoeding bekijkt....het is niet te doen! Waar moet je nu op letten bij het kiezen van goede voeding voor je hond?

  • Kies je voor brokken en zo ja welk merk?
  • Geëxtrudeerde brok of koud geperste brok?
  • Of misschien toch vers vlees zoals mijn buurvrouw adviseerde, maar wat is vers vlees nu eigenlijk?
  • KVV of prooidier-methode......BARF?!?!?!
  • Is goedkoop hondenvoer nu werkelijk slechter?

Heel begrijpelijk dat je het moeilijk vind om een juiste keuze te maken voor jouw hond!

Merk-keuze

Er zijn zeer veel merken hondenvoer, wij hebben ons assortiment beperkt tot slechts een paar merken. Waarom wij voor deze merken hebben gekozen is heel simpel...

Allereerst hebben wij gekeken naar de prijs van de voeding en de kwaliteit die je daarvoor krijgt, staat deze wel in verhouding? Al vrij snel kom je tot de conclusie dat je bij de bekende merken vaak veel te veel betaalt voor wat je werkelijk krijgt. Zonder namen te noemen zal het duidelijk zijn dat wij de bekende merken van televisie, grote sponsors van evenementen en andere reclame-campagnes hebben laten vallen. Deze merk-promoties kosten namelijk erg veel geld en dit betaalt de consument uiteindelijk in de prijs van de voeding. Daarom zijn wij gaan kijken bij de minder bekende merken, die wel een goede samenstelling in de ingrediëntenstructuur hebben maar niet te duur zijn.

De voedingsproducten van al deze merken bestaan uit 100% natuurlijke ingrediënten en bevatten geen toegevoegde (kunstmatige) geur-, kleur- en smaakstoffen. Ze zijn door ons stuk voor stuk beoordeeld als zeer goed!

Nu is de beurt aan jou...er zijn nog wat keuzes te maken. Zonder al te veel in details te treden willen wij je daarin een handje helpen en hopelijk kun je na het lezen van dit artikel makkelijker een keuze maken. Wanneer je hierna nog steeds twijfelt aan je keuze, kom dan een keertje langs of bel/mail ons gerust voor een persoonlijk advies.

Keuze: brok of vers vlees?

Eigenlijk zijn beide opties prima, dus dat scheelt alweer ;-). Deze keuze is sterk afhankelijk van het type persoon dat jij als baasje bent, maar zeker ook wat je portemonnee toe staat.

Brokken: Het voeren van brok is gemakkelijk en goedkoper (in de meeste gevallen) dan het voeren van vers vlees. Je hond krijgt elke dag zijn brokjes en als de brok qua samenstelling goed is voor je hond zal hij/zij daar gezond oud op kunnen worden. Het grootste nadeel van brokken is wel dat er veel brokken in de handel zijn die behoorlijk laag zijn in hun voedingswaarde en vaak veel tarwe bevatten. Tarwe is een goedkope grondstof en wordt door veel honden niet goed verteerd.

Vers Vlees: Het voeren van vers vlees is razend populair aan het worden onder de hondenbezitters, maar voor je daar aan begint is het wel handig de voor- en nadelen te kennen. Laten we beginnen bij de voordelen: het is gezonde voeding (mits goede kwaliteit vlees), geen chemische of synthetische toevoegingen, heel acceptabel voor de hond, zorgt voor een goede darmflora en daardoor leeft de hond gezonder. Er zijn ook nadelen... het is diepgevroren dus het vraagt meer discipline van de baas, ook daardoor lastig met vakanties en het is duurder dan de meeste brok.

Goed... de keuze is natuurlijk aan jou. Brok of vers vlees? Wanneer je je keuze gemaakt hebt is het tijd om verder te kiezen. Lees verder bij je gemaakte keuze.

Keuze: Geëxtrudeerde of geperste brokken?

Oké, het wordt dus brok voor jouw hond. Er zijn vreselijk veel merken brokken verkrijgbaar, binnen dit grote assortiment kun je feitelijk kiezen uit 2 typen brok. Je hebt de geëxtrudeerde brok en de geperste brok, wat het verschil is leggen we even kort uit.

De geëxtrudeerde brok is een krokant gebakken brok welke onder hoge temperatuur (meer dan 100 graden) wordt bereid, door dit proces gaan er veel vitamines en mineralen van de ingrediënten verloren en om deze te korten weer aan te vullen worden deze later weer toegevoegd door middel van een spray die over de brokken gespoten wordt.

Voordelen: De brok is licht verteerbaar, kan vrij specifiek worden afgestemd naar behoefte van de hond en het is langer houdbaar.

Nadelen: De vertering van de brok gaat erg langzaam (ongeveer 48 uur), de toevoegingen zijn vaak chemisch of synthetisch, de langzame vertering zorgt voor "luie darmen".

De koud-geperste brok wordt onder lage temperatuur (ongeveer 70 graden) bereid, hierdoor verbranden de ingrediënten in de brok niet. Door de structuur van de brok is voor het verteringsproces minder licht te noemen, maar doordat de darmen flink aan het werk gezet worden gaat het wel sneller. Omdat er weinig tot geen verliezen optreden in het productieproces van de brok is het niet nodig er later nog iets aan toe te voegen. Hierdoor kunnen veel geperste brokken uit natuurlijke ingrediënten blijven bestaan en hier reageert het lichaam van de hond vaak beter op.

Voordelen: Zorgt voor een goede darmfunctionaliteit, snellere vertering, minder ontlasting, geschikt voor zowel pups als volwassen honden, vaak een natuurlijk product.

Nadelen: Minder lang houdbaar (6-9 maanden), geeft soms wat poeder onder in de zak

Geëxtrudeerde brok Geperste brok

Keuze: Vers Vlees

Er zijn verschillende soorten vers vlees voedingen, KVV (kant-en-klaar vers vlees) of het prooidier-principe (100% vleesvoeding). Beide leggen wij hieronder kort uit, zodat u kan kiezen wat het beste bij u en uw hond past.

(let bij een vers vlees voeding wel op dat een goedkope kiloprijs zit in de kwaliteit vlees wat er gebruikt wordt! Goede kwaliteit vlees kost tussen de 3 - 5 euro per kilo)

KVV

Deze afkorting staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees en dat betekent eigenlijk dat deze vleesworsten een "complete" voeding zijn voor je hond. Je kan je hond dan ook gerust op 1 soort vleesworst zetten voor de rest van zijn leven doordat deze alle vitamines & mineralen (premix), rijst en groentes bevatten.

Deze vorm van vers vlees voeren is gemakkelijk voor de eigenaar, maar vrij saai voor een hond. Elke dag hetzelfde eten...wordt erg saai. Een klein extra nadeel van deze KVV's is dat het vitamine- en mineralenpreparaat (premix) vaak geen natuurlijke toevoeging is en zelfs voor ophoping van afvalstoffen onder de huid kan zorgen. Dit kan leiden tot bultjes, jeuk of overmatig haarverlies.

Deze kans is klein, maar het kan...

Het prooidier-principe

Deze vorm van voeren doe je met 100% vlees in de juiste verhoudingen: spiervlees, orgaanvlees en botvlees. Deze voedingen zijn dus vrij van eventuele toevoegingen en daardoor supergezond. Wel is het van belang dat je je hond verschillende vleessoorten aanbiedt om op deze manier ook aan alle benodigde vitamines en mineralen te komen (complete voeding): elke vlees- of vissoort heeft zo zijn eigenschappen en door in de mix te voeren zal je hond geen tekorten krijgen.

Wanneer je zo af en toe je hond een kluif geeft zorgt dit ook weer voor extra voedingsstoffen en de hond vindt het geweldig! De prooidier-merhode is dus extra gezond en door de variatie ook super lekker voor je hond!

Is een combinatie met brokken en vers vlees mogelijk?

Absoluut, maar je dient wel rekening te houden met een aantal zaken.

Als je vers vlees en brokken graag wilt afwisselen is het erg belangrijk dat je dit doet met een geperste brok met als hoofdbestanddeel vlees. Deze brok heeft namelijk bijna hetzelfde verteringsproces als vers vlees en zal daardoor de maag van de hond minder snel van streek brengen. Omdat vers vlees sneller verteerd wordt, met een lagere PH-waarde van het maagzuur (dus zuurder), is het raadzaam minimaal 8 uur tussen de maaltijden te houden (dus NIET mixen in 1 maaltijd!!). In de ochtend brokken en s' avonds vers vlees is dus goed mogelijk.

Wanneer je hond erg gevoelig is voor wisselingen van verschillende voedingen, blijf dan gewoon op 1 type voeding zitten. Bij voorkeur vers vlees.

Kort samengevat

Alle merken die wij verkopen zijn met grote zorg geselecteerd en betaalbaar. Daarmee zit je altijd goed, ongeacht wat je keuze ook wordt. Welke manier van voeren jij kiest voor je hond is afhankelijk aan jou als type persoon, welke manier past het beste bij jou? Succes met je keuze!

ALPHA MEPPEL / NATURA

De gezelligste hondenschool & dierenwinkel van Drenthe!

Het adres voor Puppycursus, Gehoorzaamheid, Hondensport, Gedragsbegeleiding en Natuurlijke Diervoeding.

CONTACT

Molenstraat 28                            7941 AW Meppel

0522-242343 info@alphanatura.nl

06-24949791 info@alphameppel.nl

 

KEURMERK

Find Us On Facebook

facebook!